Avrupa´da Türkler Neden Etkili Lobicilik Yapamıyor?

 

Avrupa´da toplumu ilgilendiren sorunlar yaşadığında, faklı kararlar çıkarıldığında her zaman devlet yetkilileri kendi aralarında çözmeye çalışmasınımı beklememiz seyretmemiz gerekiyor ? veya sorun ve farklı kararlar çıkana kadar sorunlarımız hakkında lobicilik adına hiç bir çalışma yapmayan çıktıkdan sonra bir basın açıklaması yapan derneklerle mi yetineceğiz ?

Avrupa´ya işçi olarak gelmemizin üzerinden 50 yıl geçti, artık sadece işçi değil birçok farklı alanda hem çalışıyoruz hemde iş sahibiyiz.Avrupa yaşamının her alanında varız. Avrupa´nın tüm ülkelerinde İş Adamları dernekleri, Sosyal Dernekler, Sektörel dernekler var. Bu dernekler toplumu ilgilendiren konularda halen daha neden çözüm üretecek yapıları çalışmaları yok. Bir çoğunun tüzüklerinde lobicilik çalışması yapılmasıda yazıyor. Artık sadece işçi değiliz yaşamın her alanında varız ama bölünmüş ve ayrıştırılmış olarak varız. Yıllar geçmesine rağmen halen daha birlik içinde sağlıklı, sürdürelebilir ortak çıkarlarımızı savunan kurumların olmaması ciddi bir sorun olarak önümüzde duruyor.

Neden ortak sorunlarımızda birlikde hareket edilemiyor ?
Binlerce dernek olmasına rağmen halen daha birlik içinde güçlü ortak bir ses çıkarılamıyor olması aslında çok garipsenmesi gereken bir durum iken normal algılanıyor olmasının nedeni nedir. Birlikde daha kuvvetli olunacağını aklıselim olan herkes bildiği halde nasıl oluyorda birlikteliğe gidecek adımlar atılamıyor.

Derneklere baktığımız zaman hepsi toplumun gelişmesi ve sorunlarına çözüm üretmesi gereken kamu yararına ve topluma faydası olması amaçlanan dernekler. Böyle olmasına rağmen neden halen daha sadece kendilerine, kendi grup üyelerine, sosyal çıkarlarına, siyasi düşüncelerine, faydası olacak çalışmalarda bulunuyor izlenimi veriyorlar. Farklı ülkelerde yaşayan örgütlenmiş sosyal güçlerin kendi kültürlerinin ve toplumun çıkarlarını ortak olarak aramak kadar doğal bir hak yoktur herhalde diye düşünmekle beraber, bu sosyal güçlerin toplum için değilde sadece saf kendileri için mücadele etmesi toplumu bölmeye ve ayrıştırılmasına neden olduğunun farkında da olunması gerekli.

Ortak hareket eden sosyal ve sektörel birlikler önemli
Biz neden birlikte hareket edemiyoruz? Dünya bir yana biz bir yana bizlerde durum çok farklı aynı fikirde olan dernekler sosyal güçler bile beraber hareket etme konusunda cahilliklerine yenik düşüyorlar. Maalesef birliğe doğru ilerlemede ben egosu sağlıklı iletişim kurulmasının önünde duvar olarak duruyor.İletişim, empati sosyal ve sektörel dernekler arasında eksik bu durum topluma kötü örnek oluyor.

Dünya milletlerinin farklı ülkelerde yaşayan insanlarının kurduğu derneklere bakdığımızda kendi aralarında ve yaşanılan ülkelerde güçlü bağlantıları var, bu bağlar onların kendi kültürleri için güçlü lobi çalışması yapmasına ve kendilerini geliştirmesine ve yaşanılan ülkede saygın bir topluluk olmalarına neden oluyor. Beraber hareket etme konusunda ne gibi eksikliklerimizin olduğunu tespit etme zamanı geldi hatta geçiyor, biran evvel sağlıklı bir analiz yapmalı ve beraber hareket etme kültürünün önünde nelerin olduğunu ortaya çıkararak birlikde çözüm üretilecek duruma gelinmeli.

Dünyanın neresinde olunursa olunsun güçlü bir toplum
Başarılı olmuş toplumlara bakıldığı zaman birlik içinde hareket etmenin yüksek olduğunu görüyoruz fikirler farklı olsada amaçlarına ulaşmak için beraber hareket etmekden geri kalmıyorlar.

Bugün beraber hareket edebilecek kültürü oluşturabilirsek, Avrupa´nın farklı ülkelerinde binlerce derneğın olmasını da göz önüne alırsak sağlıklı sürdürebilir güçlü lobicilik çalışması yapılabilir.

Dünyanın her yerinde olmamıza rağmen halen daha sağlıklı güçlü Lobicilik yapılamamasının üzerinde acil düşünmemiz gerekli!

Ben yapılabileceğini inanıyorum.

Saygı ve selam.

i

Avrupa´da toplumu ilgilendiren sorunlar yaşadığında, faklı kararlar çıkarıldığında her zaman devlet yetkilileri kendi aralarında çözmeye çalışmasınımı beklememiz seyretmemiz gerekiyor ?
Mesaj Gönder