Avrupa’daki Türk Marketlerinin Önemi ve Kendilerini Yenilemesi

 

Türk marketlerin önemi ve kendilerini yenilemesi!

Türk marketleri işçi olarak gelen büyüklerimizin kendi ihtiyaçlarını gidermek için Türkiye´den kendimize has olan, kendi yemek kültürümüzün ürünlerini getirmeyle başlamasıyla sektöre girmiş ve gün geçtikçe de ticaret haline dönüşmüştür.

Türk marketleri şu an sadece Türk ürünlerini değil çok farklı ülkelerin de ürünlerini satarak faklı müşteri kitlelerine hizmet veriyorlar.

Zaman içerisinde International/Etnik marketlere dönüşen Türk marketleri bu zamanın değişen dinamiklerini dikkate alarak kendilerini artık farklı bir konuma koyması gerekiyor!

Her şeyden önemli olarak gördüğüm, satılan ürün çeşitlerinin İnternational olması yani Avrupa´da nerede olursa olsun tüm ülkede yaşayan insanlara hizmet edecek şekilde organize edilmesi gerekir. Sunumun Orient kökenli olması farklı kültürün ürünlerinde uzman olarak tam bir İnternetional/Etnik market olmalı!

Farklı olduğumuzu artık çok daha ön plana çıkarmalıyız!

Ulusal marketlerin de artık işin içinde olması ve kendi müşterilerine farklı ürünler sunma zorunda olmaları farklı olarak gördükleri bizim gibi ülkelerde yaşayan farklı ülkelerin ürünlerini gözlerine kestirdiler. Bu da oldukça normal bir durum; uzaylıların ürünlerini dikkate alacak değiller herhalde. Bu arada Etnik sektörde dönen cirolar da tabii ki iştahlarını kabartıyor ve pay almak istiyorlar!

Bu arada şunun da iyi bilinmesi gerekli. Bizim marketlerimiz kesinlikle discount/Ucuzcu marketler değildir! Bizim marketlerimiz daha çok Rewe, Edeka, Grand Frais ve başka ülkelerde olan Süpermarket konumundadır! Kendimizi discount/Ucuzcu marketler olarak görürsek hiç bir özelliğimiz/farklılığımız kalmaz ve zaman içerisinde yok olup gideriz. Bizim marketlerimiz normal gıda marketlerinden çok farklı bir konumdadır, bence geleceğin marketlerinin ön versiyonudur!

Farklı marketler olduğumuzu her çalışmamızla ön plana çıkarmalıyız, hissettirmeliyiz!

Marketlerimizin iç ve dış görüntüsüyle Sebze&Meyve (Orient havası Meyve&Sebze bölümü bizim Türkiye manav tarzı) Kasao bölümüyle (Et ve Et ürünlerinde Bizim Türkiye Şarküteri tarzında) Ürünlerin çeşitliliğiyle Davranışımızla Hizmetteki kalitemizle Helal ürünlerimizle Orijinal farklı ülkelerin ürünleriyle Alman sistemi ve düzen anlayışıyla ve diğer faklı ülkelerin çalışmalardan esinlenerek yapacaklarımızla ve bunlar gibi bir çok faklılık!

Tüm bunları yaparken dikkat etmemiz gereken en önemli konu; tam verimlilik üzerine kurulmuş bir işletme anlayışı!

50 yıldır marketçilik yapmamıza rağmen halen daha çoğu marketlerimiz;

Kategori yönetimi Raf yönetimi Satın alma konusunda çok büyük hatalar yaparak kendilerine marketlerine zarar veriyor marketin kar etmesini engelleniyor.! Kar etmeyen market yatırım yapamaz geleceği olamaz ve yenilik yapamaz yenilik yapmayan marketler eskir, eskiyen her şey gibi zamanı geçer gider kapanır!

Raflardaki ürün çeşitliliği ürünlerin farklı markalar altında aynı ürünleriyle doldurulmasıyla olmaz! Gerçekten farklı ürün olması lazım. Çeşitlilik market içinde olmayan ürünlerin çoğalmasıyla olur. Aynı ürünün farklı markalarla raflarda olması ile değil!

Market için VERİMLİLİK en önde olması gerekli!

Raflarda satımı hızlı olan, kaliteli, marka ürünlere daha çok yer ayrılması en doğru harekettir!

Marketçi için raflarda dönen ürünlerin olması en hassas noktadır. Raflarda dönüşü yavaş olan ürünlerin sayısının yüksek olması demek ödeme zorluğu demektir.

Marketlerin en çok sattıkları ürünlere daha iyi konsantre olması çok önemli, hızlı biten ürünlerin tekrar raflarda olması çok ama çok önemlidir! Bu dengeye dikkat etmeyen marketlerin var olan potansiyel tam olarak kar etmeye çeviremez yani zarar eder.

VERİMLİLİK ve YENİLENME üzerine çok konuşmamız fikir alışverişi yapmamız gereken konular...

Marketlerimiz ve müşterileri en güzelini hak ediyor!

i

Türk marketleri işçi olarak gelen büyüklerimizin kendi ihtiyaçlarını gidermek için Türkiye´den kendimize has olan, kendi yemek kültürümüzün ürünlerini getirmeyle başlamasıyla sektöre girmiş ve gün geçtikçe de ticaret haline dönüşmüştür.
Mesaj Gönder